Monday, 1 October 2012

Its a Wake Up !

Wah, its been a while. Ops ! Sorry. 

Assalammualaikum guys. 
Lama betul aku tak blogging ni. Rasanya sejak aku pregnant lagi. Hehe. Dah pregnant pun, Sah dan Halal lagi. Kau ada ? Weee :) Ok2, tak baik riak. Not good fer baby. 

Ok, apa nak cerita ye ? Lama sangat berkapuk dah tak tau apa nak cerita. 


Baru2 ni dok survey kereta. Atas ni Brabus.. Then adalah survey Porshe dengan BMW Z4. Dah tu, dah pening kepala which car pulak nak choose. Last2 sit down, fikir dulu pro and con semua tur. =.=

Sekarang, me and hubby masih survey barang2 baby. My parents in law pun excited dah nak ada cucu baru. :) Tak sabar nak ada baby sendiri. Kau ada ? Hehehee. 

Eh eh, ok ok. Panggilan kecemasan dari suami. Buzy buzyyyy. Papaiiii

Saturday, 30 June 2012

teee teee teee heee ;)

My Weddingggg :)

Hi geng. Ok, my wedding dah lama berlalu, but itu bukanlah penanda aras bahawa aku tak boleh bercerita pasal hari kahwin aku aritu.

Sebenarnya, lebih nak bercerita happynya aku dan bukan jugak nak tunjuk aku sorang je bahagia. Ok, fine. Tak nak baca sudah ler. HAHAHA.

Yeah, life getting bettaaa ! :) Alhamdulillah, dah selamat jadi isteri orang, dah selamat segalanya dengan cara yang diredhai dan dianugerahkan nikmat tak terhingga oleh Allah. Syukur, alhamdulillah again. Aku bahagia dengan suami halalgel aku. Hehe. Perkara yang korang takkan dapat rasa selagi tak nikohh weii. Aku dulu pun bercinta berduyun duyun, tak pernah pun rasa mcm ni. Aku kenal suami aku sekejap je kot. Kenal kat Formula Drift Malaysia sbb masa tu sama2 kerja. Cuma job dia besar, aku takat usher je pun. Perkenalan singkat, yang akhirnya aku dibawa jumpa mak bapak dia, then tahu2 nak tunang, tahu2 dah pilih tarikh kahwin. APA ?? Bunyi sekejapa kan, memang pun. Kalau ikut tarikh aku kenal sampai tarikh aku nikah pun belum cukup setahun aku kenal suami aku. Tu tak tolak masa kawan, masa cinta lagi.

Tapi dah nama jodoh, akhirnya aku kahwin dengan dia. Adalah few times aku gaduh dengan suami aku masa  bercinta dulu. Nak kata teruk, maybe teruk lah. tapi yang pelik suami aku takkan pujuk pun time tur, dia biar je, then esok lusa baru dia pujuk. ada jugak masa dah tunang, kitaorang gaduh teruk, teruk betul. sampai seminggu aku rasa tak tegur, the best part abg n ayah aku tahu. Siap bagi nasihat lagi, yang best aku cakap aku dah tak nak dekat dia lagi. aku cakap nan ayah n abg aku, cukuplah pengalaman aku dengan bekas tunang. aku tak kahwin , tak bercinta dengan sape2 sampai bila2 pun takpe. bahagia hidup aku. takde pikir hal orang lain. agaknya bunyik serius, diam2 abg aku sms suami aku time tu. aku plak memang off hp, langsung xon2. tak nak gangguanlah kiranya. habis pikir brooo. hahaha. tapi nak jadi cerita, abg aku suh jugak on hp, aku on la. sekali tu dia berbondong2 la sms, misscall and ntah apa2 lg. lepas tu masih lg aku keras kepala walaupun mcm dah cair sikit, esoknya abg aku g jumpa suami aku. akhirnya, suami aku datang rumah nak bawak aku keluar jugak. dia pujuk2 barulah kitaorg berbaik. ayat dia yang mungkinlah aku ingat, yang dia tak pandai bermadah, cuma dia dah puas hidup dengan bekas gf yang tak jadi kahwin, yang dia akhirnya dah jiwa mati, tak nak kahwin langsung. tapi bila jumpa aku, dia rasa pengalaman menjadikan kitaorang matang dan sama2 paham perihnya bercinta tur. dia nak jadikan aku yang sah buatnya, so then dia tak payah merana lagi.

bila dah ok, terus buat preparation kahwin. mula2nya idea nak buat small ceremony bcoz nak jimat duit, tak nak bazir2. tahu2 punyalah besar parents in law aku buat. alhamdulillah, juga rezeki allah yang memudahkan segalanya.

ni tips dia aku nak bagi sikit,

mulut kena selalu cakap, 'Ya allah permudahkanlah segalanya buatku.' kalau nak tambah pasangan, tambahlah. everytime doa mcm tur. masa sembahyang of course la kena tadah tangan doa benda sama. tapi perkara ini, mesti dilakukan oleh kedua2 pihak. kalau seorang je doa untuk relationship tu , tak guna jugak. ni tips dari aku lah. sebab perkara ni alhamdulillah, terbukti kat aku. masa solat, doa panjang sikit. doa pada allah, kalau ini jodoh aku, maka kau berikan aku jalannya. insya allah, nanti nampaklah keberkasanannya. yang baik datangnya dari allah, yang buruk datangnya dari kita sendiri yang jahil.

nnt aku sambung tips2 rumahtangga dan kesan2 nya.

Friday, 15 June 2012

Kesedihan dan Kegembiraan

Assalamualaikum.


Hi everyone. Alhamdulillah, masa berganjak dan aku masih bernafas di sini. Di bumi Allah yang maha luas ini. Nafas yang aku hirup, segarnya. Terima kasih ya Allah. 


Few things happen in my life, upside down, dan aku tempuh dengan semampunya aku. Kerana ternyata, apa yang diturunkan ujian Allah buat aku, ia khas untuk aku, dan sememangnya Dia tahu aku mampu menanganinya. 


First, Aku sudah sah bergelar isteri kepada suamiku, Zaky Dato' Benjamin Hasbie. Alhamdulillah. Aku halal buatnya. Aku bersyukur tak perlu takut bergelumang dengan dosa, tak perlu takut akan hasutan syaitan, malah aku telah membuatkan mereka menangis. Itu satu hal.


Second, keluarga bekas tunang aku kembali menggangu aku dan keluarga dengan mengatakan aku telah mengaibkan mereka di laman facebook milikku. Maaf. Status saya tidak menyebut nama awak sekeluarga. Malah ugutan mak awak, saya boleh bawa ke balai polis dan mahkamah. Dan secara jujurnya, saya telah berbincang dengan beberapa pihak. Pernahkah awak sekeluarga terfikir, yang anak awak dahulu telah memalukan saya sekeluarga ? Pernah terfikir ? Dengan memutuskan tali pertunangan, dengan meminta semula cincin dan segala hantaran walhal sebenarnya keluarga awak yang meminta putus, tahukah kamu sekeluarga, cincin tunang dibeli oleh saya sendiri dan dijual pula oleh anak awak ? dan adakah saya sekeluarga memarahi kamu sekeluarga ? ohh tidak sama sekali. Jadinya hentikan gangguan yang tidak seberapa kerana sebenanrnya memalukan kamu sekeluarga jua. Cukup, saya sudah berkahwin dan sudah membuat keputusan demi kebahagiaan keluarga saya. Tak perlu bertemu muka bermasam muka, berlagak dengan apa yang kamu ada. Saya, atau bekas kekasih kamu tidak pernah berminat dengan apa yang kamu semua ada, malah kami merasakan kami jauh meninggalkan kamu sekeluarga membina hidup.


Later sambung lagi.

Tuesday, 20 March 2012

Time is Clocking

Masa itu pantas berjalan. atau ia terlalu slow kat aku ? ke aku gatal kahwin ? ke apa apa jela. banyak pulak ke nya. adei. sebenarnya lately ni aku ada migrain je. sometimes, everyday. apehal la kepala otak aku ni hah. mungkin jugak aku banyak pikir. risau banyak perkara. aku pikir aku akan relax, tenang. but what ?! actually gabra la wei. korang dah rasa ke tak pena rasa ke apa ke, aku peduli apa? sekarang, citenya, AKU ! deh, serius aku gelabah je. should be aku tenang la, sbb banyak dah aku settlekan. few things je belum. rumah pun dah berkemas, cuma nanti kena touch up. 


aku sentiasa berdoa je semoga perjalanan majlis berjalan dgn lancar, maybe not sempurna tapi ye, berjalan dgn lancar. kita tak boleh puaskan hati orang. sekadar yang termampu. wish me luck guys.

Friday, 9 March 2012

Mood.

Hi :(


Lately aku terasa emosi yang melampau. entahlah. im not ready for everything. tersenyum tapi kosong diantaranya. haishh. lemah je rasa. amik nafas panjang, dan lepaskan, still, masih tak rasa lega. dan kadang nak je aku lepaskan semua dan biar semua tahu aku tertekan. dunia ni dah tak seindah mana. makan pun lately dah tak lalu. aku asyik lepas geram aku dekat golf je. the best part, bila aku tension ni, main bagus pulak. 


esok aku kursus kahwin, and im not ready at all even baju dah siap gosok. yela kursus kat kl bukan melaka. pagi dah gerak, malam balik. ahadnya pun camtu gak. cet. letih je. tapi kena pegi kan. tak best sebab aku sorang je kursus. tunang aku dah kursus awal awal lagi. serius aku tak ready. dan itu menambahkan moody aku. 


tambah lagi tension, isnin kena buat blood test, kalau boleh settlekan borang nikah tunang aku, dah settle dia baru boleh buat borang aku. which is aku rasa makan seminggu. rumah aku tak kemas kemas lagi dan aku pulak sorang je kena kemas sbb along aku tengah pantang, abang aku kerja dan kak sha kat kedah, macam mana nak balik tolong. the best part, semua balik sehari sebelum aku nikah. hari jumaat. grrr. 


aku terasa letih, terasa penat, terasa stress. ok tu side aku. side tunang aku. satu benda alah pun tak buat lagi. kan ke stress tu. tunang aku tapayah cakap la camne dia stress. sebab side tunang aku, bukan majlis kahwin biasa. its a GOLF WEDDING ! 


btw, kahwin bukan perkara mudah tapi itu yang akan diharungi semua orang yang nak kahwin. mungkin tak semua rasa WEDDING STRESS. tapi aku dengan tunang tengah rasa benda tu sekarang. both are perfectionist. thats why kitaorang jadi macam ni kot. kitaorang berharap sangat majlis berjalan dengan jayanya. haish. Ya Allah, kau tenangkanlah hati hambamu ni. aku terlalu lemah dan terlalu lemah untuk menghadapi ni semua. bila both stress, apa yg nak buat pun takde mood. so macam mana nak decide apa yg bagus. entahlah. lemah lemau lembik dan seL yang lain. 


brb. 

Wednesday, 7 March 2012

Putaran Dunia



# 51 days .
On Counting . 

the making.


Hi :)
Okay, hari isnin aritu, aku dah start beli membeli dan membelah. On the same day juga, aku g amik borang nikah dan buat apa patut. So semalam continue beli hantaran lagi. So barang aku dah settle. Tunang aku belum settle lagi. Dengan tak settle nya hantaran semalam, so terpaksa continue akan datang. You know what ? Semalam punya shopping je dah habis almost 3K !!! OMG ! belum lagi hantaran tunang aku. Sekarang punya barang memanglah mahal kan. Tak boleh kata apalah, kahwin sekarang bukan senang tapi masih ramai lagi yang bercerai berai. Heran aku. Nak kata artis, tak pun. Pelik pelik. Tak rasa rugi atau menyesal ke bercinta bagai nak rak, kahwin mahal2, ( plus ada yg sanggup berhutang bagai ) then cerai ? ish ish. Tapi aku pun masih tak tahu lagi jodoh aku kan. itu yang dinamakan jodoh. harapnya berpanjangan sampailah aku mati nanti. Aminnnn ! 


Mesti yang tanya apa yang aku letak image tu kan ? Tu actually antara jenama brand yang aku  beli semalam. Diantara yang mahal la juga. Tapi dah tunang aku nak sangat aku beli so aku pun okay jela kan. Tu jela aku dapat aku bagitahu. kalau nak tahu apa lagi hantaran aku, tunggu masa aku kahwin nanti ye. HEHE. 


Dah tahu date kahwin aku ? tak lagi ? nantilah aku bagitahu. HAHA. 


love you guys.

Tuesday, 6 March 2012

Hello Kopi ke Milo ?


Wah ! Lama betul ni takde update ini blog. HEHE. adoinya pun ! Banyaklah keje. Wah tarak tahu kaa, saya mahu kawin maa ! Ayarkk. sudah mahu kahwin kaa ? adoi ! pusing kepala empat lima kali. Hahaha.

Gambar atas ni masa aku ngah photoshoot. ish ish. cuba jadi arabian la kononnya. shit ! tak lawa pun enan. HAHA. okay okay, btw im counting my own big days. bulan 4. ntah bape lama lagi. terlalu banyak preparations. sana sini ke hulur ke hilir. ohh bukan senang nak kahwin. dan nak tahu apa aku alami sekarang ?
WEDDING STRESS ! apa tak percaya ? adalah weii. tu aku tengah rasa la sekarang. bukan hantaran la apalah je kena prepare, otak dan mental pun kena kuat tau. kena prepare jugak tu. semoga Allah selalu kuatkan semangat aku nak membina masjid ni.

Doakanlah ye !

Thursday, 12 January 2012

Jauh di Mata, Dekat di Hati !



Salam peeps :) 
OMG ! Semalam the best day ever after la. After berzaman kiranya, dapatlah aku melepak dengan iezrah and syidah. last hang out dgn iez, sebulan lebih yg lepas and syidah ! OMG ! 4tahun rupanya bila dikira kitaorang dah xjumpa since after SPM . CET . lama betul kan. tapi tulah dinamakan kesibukan dgn kehidupan kita. masing2 ada tujuan tp walau mcm mana jauh pun, kita tetap ada dalam hati. 
So semalam, iez amik aku dalam pukul 3lebih. so we decide pergi AEON JUSCO . g tgk wayang. The Darkest Hour. Citer pun layan sampai aku xsenang duduk. syidah sampai xbersandar. iezrah steady. HAHA. 
after tengok wayang, jalan2 jap, tapi memandangkan dah malam, so kitaorang decide baliklah. sebab masing2 perempuan kan. bahaya la kalau balik lewat plus aku pun kena jumpa zaki ;)
walau macam mana nak cepat pun, kitaorang tetap amik masa nak cam-whore okay ! mana boleh miss the moment kan. 


hai apa pun dalam berseronok, kepala aku pusing memikirkan banyak benda, antaranya hal majlis perkahwinan aku yang tak lama je lagi. and hal rumahtangga kakak sulung aku. macam2 hal la. but life must go on. aku cuba selalu pastikan semuanya dijadikan teladan untuk kehidupan seterusnya. 


so guys ! see you next chapter :)
have a good day !